DeFi, voorheen aangeduid als “open finance,” neemt de tussenpersoon weg in financiële transacties. Dus in plaats van dat je bank of creditcardverstrekker de tussenpersoon is tussen je en een handelaar wanneer je een aankoop doet, gebruik je de digitale valuta en heb je het eigendom ervan om direct in je bezit. DeFi is voornamelijk gebaseerd op Ethereum, de top cryptocurrency naast Bitcoin.

Dit zijn de belangrijkste grondbeginselen van DeFi:

  • Er zijn geen tussenpersonen, dus geen banken of instellingen die toezicht houden op je geld
  • Er is een niveau van transparantie, omdat de code beschikbaar is voor iedereen om te bekijken
  • Er zijn open netwerken die niet gebonden zijn aan een land of plaats
  • Er zijn vele toepassingen voor gebruikers, voornamelijk gebaseerd op Ethereum

Hoewel DeFi meestal in een zin word genoemd met cryptocurrency, gaat het verder dan het creëren van een alternatieve digitale munt. DeFi is het vervangen van de rol van traditionele financiële systemen door smart contracts.

“Bij DeFi draait alles om code. Met behulp van smart contracts worden genoemd, wordt je geld geprogrammeerd om verschillende “functies” uit te voeren. Het creëert een unieke kans voor iedereen met een computer en internetverbinding om deel te nemen aan de wereldeconomie.

Een van de meest aantrekkelijke onderdelen van DeFi voor mensen is dat het de toetredingsdrempel wegneemt voor veel van deze financiële transacties. Je hoeft niet langer een overheid of bedrijf je geld te laten beheren of je te kwalificeren voor bepaalde financiële producten.

In traditionele financiële systemen vraag je een lening aan en vervolgens kan deze afgewezen worden door de bank. Met DeFi’s smart contracts, worden bepaalde financiële transacties uitgevoerd nadat aan specifieke voorwaarden is voldaan. De smart contracts maken lenen en uitlenen mogelijk en de voorwaarden van de transactie zijn letterlijk in de code geschreven. Hoewel dat deze transacties gebruiksvriendelijk en efficiënter maakt, kan het ze ook vatbaarder maken voor fouten die niet kunnen worden hersteld.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *